Gebruik truck-app bij Am Zehnhoff-Söns

Het gebruik van onze truck-app biedt Modality-klanten meerdere voordelen. Zo hebben planners meer inzicht in de voortgang van het transport, zijn chauffeurs in de avonduren en weekenden minder afhankelijk van kantoor en misschien nog wel het grootste voordeel; er hoeft minder data handmatig verwerkt te worden. In dit artikel worden de voordelen van de truck-app beschreven en vertellen we aan welke ontwikkelingen momenteel wordt gewerkt.

Voordelen van de huidige truck-app voor planning
De truck-app in zijn huidige vorm biedt voordelen voor zowel de chauffeur als voor de planning op kantoor. Voor kantoor zijn de voordelen van het werken met de truck-app het grootst. De planner stuurt de ritten voor die dag naar de betreffende chauffeur die zijn ritten kan inzien in de app. De chauffeur bevestigt tijdens de rit de statusmomenten via zogenoemde ‘time-stamps’. Dat wil zeggen dat de chauffeur iedere aankomst, vertrek, lading en lossing via de app doorgeeft. Op kantoor kunnen ze hierdoor zien wanneer een chauffeur arriveert op de bestemming, wanneer de container gelost is enzovoorts. De planning heeft hiermee een actueel inzicht in de voortgang van het transport. Door het werken met de time-stamps, is het mogelijk het Modality-systeem automatisch wachturen te laten berekenen. Omdat de chauffeur papieren digitaal kan laten ondertekenen, hebben de collega’s op kantoor direct toegang tot getekende CMR’s. Ritten kunnen zo sneller worden afgerekend en documenten hoeven niet meer handmatig gescand en aan het juiste ritdossier gekoppeld te worden. Ook kunnen planners aanvullende informatie die de chauffeur invoert in de app, bijvoorbeeld het containernummer bij leeg uithalen en het zegelnummer en gewicht na laden, direct via het Modality-systeem doorgeven aan de klant. Sommige klanten vinden het prettig op een grafische kaart de locatie van de verschillende chauffeurs te volgen. In die gevallen downloaden chauffeurs onze connect-app op hun telefoon of tablet. De connect-app geeft de locatie van het mobiele apparaat door aan een website waarop niet alleen de locatie van chauffeurs op een kaart wordt getoond, maar bijvoorbeeld ook de rijsnelheid en andere voorkeursinstellingen.

Voordelen van de huidige truck-app voor chauffeurs
Hoewel het werken met een app voor sommigen nog wennen is, biedt de truck-app ook voor chauffeurs een aantal voordelen. Waar voorheen ritinstructies per mail of per sms verstuurd werden, wordt de gedetailleerde ritinformatie nu overzichtelijk weergegeven binnen één digitale omgeving. De chauffeur kan eenvoudig aanvullende informatie zoals een containernummer invoeren. De chauffeur ziet in de app dus niet alleen laad- en losadressen, maar ook kenmerken van de lading en containerdetails en overige zaken die betrekking hebben op een rit. Ook is er de mogelijkheid om te chatten met kantoor, kan de chauffeur via de app file of vertraging melden en zelfstandig EDI-voormeldingen sturen. Deze laatste optie is vooral prettig wanneer de chauffeur buiten kantooruren ritten aan het uitvoeren is en zo niet afhankelijk is van de planning om een voormelding te versturen. Bovendien kan de chauffeur, in combinatie met een E-CMR module, vrachtbrieven digitaal laten ondertekenen. Wat er weer voor zorgt dat er minder geprinte papieren meegenomen hoeven worden en de kans dat onderweg documenten beschadigen of kwijtraken wordt geminimaliseerd.

Functionaliteiten van de huidige truck-app opgesomd
Samengevat biedt de huidige truck-app onder andere de volgende functionaliteiten:

Planning Chauffeur
Sturen van truckorder/ ritinstructies via truck-app Voortgang transport bevestigen m.b.v. time-stamps
Wachturen berekenen Gegevens aanvullen
Containernummer en zegelnummer doorgeven aan klant Documenten digitaal laten ondertekenen
Grafische weergave locatie trucks op kaart EDI-voormeldingen sturen
Getekende documenten zijn direct digitaal beschikbaar File en vertragingen melden
Chatten Chatten


Verdere optimalisatie truck-app
De huidige truck-app blijft voortdurend in ontwikkeling dankzij de feedback die we van gebruikers ontvangen. Momenteel wordt de userinterface verbeterd, zodat chauffeurs minder stappen hoeven te bevestigen en minder menu’s hoeven te doorlopen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘native’ truck-app. Deze native truck-app wordt ontwikkeld voor IOS (Apple) en Android (o.a. Samsung). De app kan de functies van een telefoon of tablet direct aanspreken en zodoende onder andere gebruik maken van de GPS-functie. Klanten die met de grafische kaart werken hoeven daarmee geen gebruik meer te maken van onze connect-app. De connectiviteit van de app zal hiermee verbeteren en ook wordt het installeren makkelijker. Dit installatiegemak is vooral prettig wanneer veel buitenlandse chauffeurs worden ingezet om ritten uit te voeren.

Maakt u nog geen gebruik van de truck-app en wilt u ook graag de voordelen ervaren? Vraag dan direct een offerte aan via sales@modality.nl!

NB Wanneer de native app beschikbaar is, worden bestaande gebruikers benaderd om de overstapmogelijkheden te bespreken.

Andere berichten

  • De positieve impact van de Barge Planning Optimizer op de planning van de West-Brabant Corridor
    9 maart 2024
    De positieve impact van de Barge Planning Optimizer op de planning van de West-Brabant Corridor
  • Automatiseringsoplossingen aan de waterzijde
    7 februari 2024
    Automatisering aan de waterzijde; efficiënte communicatie tussen barge operator, rederij, schipper en terminal
  • Handlings minimaliseren door automatisering stacking rules
    19 december 2023
    Terminaloptimalisatie door automatisering stacking rules